Kategoriler

Mehter Müziği

Mehter müziği yapısı gereği klasik Türk müziğindeki usul ve makamların icra edildiği tek sesli bir müziktir. Ceng-i harbi, semai, nakış, peşrev, kalenderi, murabba gibi formları mevcuttur. Mehterhane'nin repertuarında bu formların haricinde, serhat türkülerine de yer verilmştir. Buna karşılık, kimi mehter peşrevleri de fasıl müziğinde icra edilmiştir.

Mehteran müziğinin bestelerinin büyük çoğunluğunu Mehterhane'de görev alan müzikçiler yapmıştır. Günümüze ulaşan mehter müziklerinin en eskileri Hasan Can, Emir-i Hac, Nefiri Behram ve II. Gazi Giray gibi 16. yy bestecilerinin ürettiği yapıtlardır. Notası bulunan yapıtların da büyük bir kısmı 17. yy'dan kalmıştır. Bazı belli başlı besteciler: Müstakim Ağa, Zurnazen başı İbrahim Ağa, Ham Mali, Zurnazen Edirneli Dağı Ahmed Çelebi ve Şah Murad'dır. Hızır Ağa da 18. yy'ın en önemli mehter bestecisidir.

Mehteran müziği bestecileri, Osmanlı askerlerine cesaret ve coşku vermesi için, düşman askerini korkutması için melodiler üretmeye özen göstermişlerdir. Osmanlıların Avrupa'nın merkezine kadar ilerlemesi, 17. yy'da mehter müziğindeki çoğu argümanın Avrupa müziğine de girmesine sebep olmuştur. Bunların en önemlileri halile, nakkare, çevgan, kös gibi belirsiz ses veren vurmalı çalgılardır. Ek olarak kimi batılı bestecilerin ürettiği yapıtlarda mehter müziğinden esinlenilmiş kısımlar bulunur. Mehter, sanılanın aksine yalnızca marş çalmaz. Kendi yapısına uygun semai, karçe, beste, kâr, Rumeli türküler bulunur

uşak mehter organizasyonu 05421840164

Resim
X
05421840164